VOIP

VOIP basisuitleg

2 februari 2024

In het Nederlands staat VoIP voor "Voice over Internet Protocol", oftewel "Spraak via Internet Protocol". Het is een technologie waarmee je spraakoproepen kunt maken via een internetverbinding in plaats van traditionele telefoonlijnen. Met VoIP worden je stemgeluid omgezet in datapakketten die vervolgens via het internet worden verzonden. Deze technologie kan kostenbesparingen, flexibiliteit en extra functies bieden in vergelijking met traditionele telefoonsystemen.

PBX/PABX

Een PBX (Private Automatic Branch eXchange) is een telefooncentrale welke door het bedrijf gebruikt wordt voor telefonie  verkeer. Vroeger waren PBX-systemen eigendom van telefoonmaatschappijen (zoals PTT Telecom) en was het voor bedrijven en particulieren verboden om zelf PBX-systemen aan te sluiten op het publieke telefoonnetwerk. Tegenwoordig is dit wel toegestaan en zijn PBX-systemen vrijwel altijd eigendom van het bedrijf. Een PBX-systeem kan geprogrammeerd worden met diverse call-flows en is daarom effectiever omdat b.v. inbound calls niet eerst naar buiten gerouteerd hoeven te worden voordat ze weer naar binnen komen. PBX-systemen regelen niet alleen call-flows maar ook voicemails, wachtrijen en groepsconfiguraties. ISDN PBX-systemen zijn vrijwel allemaal vervangen voor VoIP PBX systemen.

SIP (Session Initiation Protocol)

SIP (RFC 3261) is het protocol dat door VoIP devices en andere multimedia apparaten wordt gebruikt om de “multimediadata” over te brengen. SIP is een real-time protocol welke werkt over TCP, UDP en SCTP. Voor een veilige verbinding kan SIP versleuteld worden met TLS. SIP werkt op laag 7 (application layer) van het OSI-model en functioneert standaard op de poorten 5060 (onversleuteld) en 5061 (versleuteld). VoIP toestellen noemen we dan ook wel SIP toestellen. SIP verstuurd data met zo min mogelijk packet loss en is daarom ideaal voor spraak, multimedia en games.

Siptrunk

Een SIP Trunk is je “Digitale IP Telefoonlijn”. Een zogenaamde SIP trunk zorgt voor de afhandeling van de telefoongesprekken (opzetten, behouden, verbreken en ontvangen). Het is de brug tussen VoIP telefonie en het traditionele telefonie. Een SIP provider levert een SIP trunk en wordt hiermee de koppeling tussen jou VoIP/ISDN/Hybride centrale en het wereldwijde telefoonnetwerk. Dit is vergelijkbaar met een internetprovider bij een internetverbinding. Vroeger konden we over een analoge lijn 1 gesprek tegelijkertijd voeren. Met ISDN waren dit 2 gelijktijdige gesprekken en met ISDN30 waren dit 30 gelijktijdige gesprekken (gestapeld ISDN). Omdat het SIP protocol over de internetlijn verzonden wordt is de internetlijn eigenlijk de enige beperking voor het aantal maximaal gelijktijdige gesprekken. Een kwalitatief VoIP kanaal vraagt +/- 70 tot 100 Kb bandbreedte. Een SIP trunk is in theorie niet gebonden aan het aantal kanalen maar in de praktijk zien we dat dit wel zo is. Het aantal maximale calls op een SIP trunk wordt softwarematig meestal ingesteld met de zogenaamde “Outbound Concurrency Limit” waarde.

CHAN_SIP

CHAN_SIP is een zogenaamde “channel driver” voor SIP. Deze driver zorgt ervoor dat het apparaat of de software kan communiceren over het SIP protocol (en andere zoals IAX en Skinny). CHAN_SIP is een wat ouder protocol welke breed gebruikt werd voor 2014. CHAN_SIP wordt nog steeds veel gebruikt omdat het goed doorgetest en stabiel is. CHAN_SIP is een wat lastiger protocol om nieuwe functies aan toe te voegen en zal op termijn vervangen worden door CHAN_PJSIP.

CHAN_PJSIP

CHAN_PJSIP is de opvolger van CHAN_SIP en dus ook nieuwer. CHAN_PJSIP is eveneens een channel driver welke gebruikt maakt van de PJSIP library en modulair is opgebouwd. Ontwikkelaars kunnen dus makkelijker functies en eigenschappen modificeren van CHAN_PJSIP. Voor gewone VoIP telefoonfuncties is CHAN_SIP net zo goed en veilig als CHAN_PJSIP. Wil je echter meer opties en mogelijkheden dan is CHAN_PJSIP de juiste keuze.

SIP Gateway

Een SIP gateway (of VoIP gateway) is een apparaat welke tussen je netwerk en het internetmodem staat om telefoonverkeer om te zetten naar IP zodat het over het datanetwerk verzonden kan worden.\

VOIP ATA

Een VoIP ATA (VOIP Adapter) is een hardware device welke analoge signalen omzet in digitale pakketjes om over een IP netwerk te transporteren. Ook maakt een ATA het mogelijk om digitale data weer terug te zetten naar analoge pakketjes. Een ATA wordt meestal gebruikt om een analoog toestel te koppelen aan een VoIP netwerk.

DISA (Direct Inward System Access)

Een DISA ofwel “Direct Trough” system is een service welke sommige SIP providers aanbieden. Een DISA maakt het mogelijk om in te bellen bij de provider (meestal met een unieke pincode) en om vervolgens weer via de provider, onder de voorwaarden van je abonnement naar buiten te bellen. Ook kun je via een DISA weer je interne nummers bellen. Zie een DISA als een “VPN” naar binnen om vervolgens te bellen alsof je intern zit.

CID / Caller ID

Je Caller ID is het nummer hoe je naar buiten belt en dus ook wat de “nummerweergave” weergeeft op de telefoon van de persoon die je belt. Je Caller ID kan ingesteld worden op trunk niveau en op extensie niveau.

DID / Direct Inward Dailing

Direct Inward Dailing (DID) wordt ook wel “Direct Dail-In” (DDI) genoemd en is een dienst die door een provider wordt aangeboden. De DID-dienst bestaat uit een aantal telefoonnummers welke als extensie aanwezig zijn in de PBX van de ontvanger. Deze specifieke extensies zorgen ervoor dat het nummer meteen gerouteerd wordt naar het juiste toestel zonder tussenkomst van een receptionist(e). Zie een DID als een telefoonnummer welke aan je SIP wordt toegekend door je provider.

Softphone

Je kunt natuurlijk gebruik maken van een SIP telefoon om te bellen over het VoIP netwerk. Je kunt ook gebruik maken van een analoog toestel met een ATA ertussen. Een andere mogelijkheid is door gebruik te maken van een zogenaamde “Softphone”. Dit is geen “zachte telefoon”. Eigenlijk is het helemaal geen telefoon. Een softphone is niet meer en niet minder dan software. Dit kan een applicatie zijn op je mobiele telefoon of op je computer. De softphone applicatie maakt het mogelijk om via de software te bellen over het VoIP netwerk. Uiteraard is een internetverbinding hierbij essentieel.

Terug naar berichtenoverzicht
© Copyrights by ICTimmers 2019-2024
Web hosting and design by ICTimmers
calendar-full