Contact

Private LTE | 4G | 5G

25 maart 2024

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over Private networks, zoals wat Private LTE en Private 4G & 5G inhouden, de vergelijking met Wifi, het toekomstbeeld van Private networks en wat jij eruit kan halen!

Wat is een Private LTE netwerk

Een Private LTE netwerk is een draadloos communicatienetwerk dat gebaseerd is op de LTE-standaard (Long-Term Evolution) van de 3GPP, oftewel dezelfde technologie die wordt gebruikt in mobiele netwerken van telecomproviders. Het verschil is dat Private LTE netwerken worden opgezet voor specifieke organisaties, locaties of instellingen die niet voor publiekgebruik zijn. Deze type netwerken worden vooral toegepast in de industriële automatisering, Internet of Things en kritieke communicatie.

Voordelen:

- Betrouwbare verbinding voor missie kritische en business kritische doeleinden.
- Beveiliging door de organisatie zelf volgens de standaarden van de organisatie.
- Volledige controle over het beheer, de prestaties en capaciteit van het netwerk.

Nadelen:

- Er is op de 1800 Mhz. band een beperking per radio wegens de toegestane 5Mhz aan bandbreedte. Het resultaat is max. 50Mb Down en 30Mb up.
- De latency op het PLTE-netwerk varieert tussen de 10 ms. en 30 ms.

Wat is een Private 5G netwerk

Private 5G is vergelijkbaar met Private LTE, maar maakt gebruik van de technologie 5G volgens de 3GPP. In Nederland is 5G uitvoerbaar op de 3.5 Ghz band wat hogere snelheden en lagere latency met zich meebrengt. Deze private 5G netwerken worden toegepast als controle voor bedrijfsterreinen, processen en AI-intelligentie via IP camera's.

Voordelen:

- De bandbreedte is vele malen hoger, hierdoor is er een 1 Gb down en up mogelijk per radio. Ook de latency is tussen de 1ms en 5ms.
- De capaciteit per radio ligt bij een 5G radio 4x zo hoog als bij een LTE radio.

Nadelen:

- Je dient bij de RDI (voorheen Agentschap telecom) toestemming te vragen voor een gebied. Dit proces duurt gemiddeld 3 weken.
- Door het gebruik van een hogere frequentieband is de penetratie door muren, water e.d. een stuk minder.

Verschillen tussen Private LTE/4G/5G

Technologie:
De technologie Private 4G wordt al sinds 2015 in de productie ingezet. Hiermee heeft het wereldwijd zijn intreden gedaan en zal dit product zeker nog tot 2030 ingezet worden voor toepassingen die betrouwbaar moeten zijn en geen hoge bandbreedtes nodig hebben. In 2023 zijn de eerste Private 5G installaties live gegaan. Deze installaties zijn qua kosten een stuk duurder en vragen meer aandacht dan de Private LTE netwerken. Wel ben je met een 5G netwerk voorbereid op de toekomst en kunnen er veel hogere snelheden bereikt worden.

Prestaties:
Private 5G biedt hogere datasnelheden en lagere latency in vergelijking met LTE, wat belangrijk is voor toepassingen die real-time communicatie nodig hebben, zoals augmented reality, autonome voertuigen en industriële automatisering. Deze verbeterde prestaties maken private 5G bij uitstek geschikt, een snelle en betrouwbare verbinding voor de bedrijfsvoering. Alle andere toepassingen kunnen gebruik maken van Private LTE, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en controle nog steeds hoog staan, maar waar de snelheid niet benodigd is.

Private networks t.o.v. Wifi

Als we puur kijken naar de verschillen tussen Private networks en Wifi, kunnen we een aantal punten vaststellen.

Voordelen Private networks t.o.v. Wifi:

- LTE en 5G bieden een hogere betrouwbaarheid en consistente prestaties, zelfs in drukke netwerkomgevingen. Door het gebruik van een gereguleerde band is netwerk interferentie beperkt.

- LTE en 5G hebben over het algemeen een kortere vertraging tussen het verzenden en ontvangen van gegevens dan Wifi-netwerken, wat belangrijk is voor zaken die meteen aandacht nodig hebben, zoals machines in fabrieken en medische applicaties en noodoproepen.

- LTE en 5G hebben meer bereik dan Wifi, waardoor ze gemiddeld 4 accesspoints kunnen vervangen.

- Misschien wel het grootste voordeel ten opzichte van Wifi is dat de Core besluit en niet het toestel. Als er een handover moet plaatsvinden gaat de Core de gegevens opvragen bij het device en bepaald vervolgens met wie hij moet gaan praten. Op Wifi is dit het device die bepaald, waardoor dit regelmatig mis gaat.

- Wereldwijd wordt er scherp toezicht gehouden door de 3GPP, waarbij updates op de devices eerst door een strenge toetsing moeten voordat er aanpassingen in de release worden vrijgegeven. Op Wifi is dit niet gereguleerd en dit leidt helaas tot veel problemen bij een update.

Voordelen Wifi t.o.v. Private networks:

- Wifi-apparatuur kan goedkoper uitvallen, afhankelijk van het merk en type LTE- of 5G-infrastructuur, met minder kosten op de apparatuur. Kanttekening hierbij is dat het inregelen vaak meer tijd kost en het onderhoud hoger ligt.

- De nieuwe Wifi protocollen 5, 6 en Wifi 7 kunnen doorgaans standaard al hoge snelheden leveren. Hierbij kan LTE in de 1800 band maar maximaal 50Mbit per seconde leveren, maar 5G 1Gbits per seconde.

- Wifi is een technologie dat al door erg veel mensen wordt gebruikt met veel verschillende apparaten en systemen. Hierdoor voelt het voor gebruikers als vertrouwd.

Waarom kiezen voor Private LTE

Private LTE netwerken zijn uitermate geschikt voor bedrijven en instellingen die goede en veilige draadloze verbindingen nodig hebben. Hierbij speelt bandbreedte geen rol maar vooral betrouwbaarheid en maximale coverage. Hier zijn een paar redenen waarom mensen voor Private LTE kiezen:

Altijd verbonden:
Met Private LTE heb je altijd een sterke en stabiele verbinding. Je bent met Private LTE niet gevoelig voor interferentie. Dit is belangrijk voor bedrijven en instellingen die geen onderbrekingen kunnen veroorloven, zoals fabrieken, verzorgingstehuizen of ziekenhuizen.

Veilig en beschermd:
Private LTE netwerken hebben standaard extra hoge beveiliging. Zo dien je een simkaart te hebben die volledig, ge-encrypt met speciale codes, inlogt op de Core. Alle verbindingen lopen via gesloten tunnels door naar het netwerk. Bedrijven en instellingen kunnen hierdoor gevoelige informatie over deze netwerken voeren. Dat is belangrijk voor het beschermen van bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie of bedrijfsgeheimen.

Groeit met je mee:
Een Private LTE netwerk kan eenvoudig worden uitgebreid als dat nodig is. Dus als je bedrijf of instelling groeit, kan het netwerk met je meegroeien.

Volledige controle:
Met een Private LTE netwerk heeft de klant zelf de touwtjes in handen. Dat is fijn, want zo kun je alles aanpassen naar wat de klant nodig heeft. Tevens bepaalt de klant wat de redundancy is en kan alles tot wel oneindig redunded uitgevoerd worden. Waarbij het uitvalpercentage gereduceerd kan worden tot 0%.

Multifunctioneel:
Private LTE werkt voor veel verschillende dingen. Zolang er een simkaart in kan en het voor LTE bestemd is kan men gebruik maken van het netwerk. Uiteraard is er ook te werken met randapparatuur zoals modems, routers en dongels.

Toekomst Private LTE en 5G

De trends in Private LTE en 5G wijzen op een groeiende vraag naar private netwerken in verschillende sectoren. Bedrijven, instellingen en industrieën erkennen de voordelen van de betrouwbaarheid, lage latency en hoge bandbreedte die Private LTE en 5G bieden. Dit wordt versterkt door de opkomst van slimme steden en de behoefte aan betrouwbare draadloze communicatie.

De toekomst brengt mogelijk nieuwe technologieën naar Private LTE en 5G, waaronder verbeteringen in netwerkvirtualisatie, sensoring, edge computing en het Internet of Things (IoT). Deze technologieën gaan de mogelijkheden van Private networks vergroten en aanpassingen mogelijk maken voor veel specifieke gebruiksscenario's.

De groei van Private LTE en 5G wordt gestimuleerd doordat steeds meer bedrijven in sectoren zoals industrie, zorg, transport en maritiem deze technologieën gebruiken. Wanneer bedrijven speciale oplossingen krijgen die passen bij hun behoeften, zal de groei nog sneller gaan.

De markt voor Private LTE en 5G blijft evalueren. Bedrijven willen naar flexibele netwerken upgraden die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan dynamische behoeften en vooruitgang. Deze evolutie omvat ook een grotere opname van opensource technologieën, waardoor bedrijven meer controle en mogelijkheden hebben over hun netwerk. Daarnaast wilt men ook een publiek netwerk kunnen aanbieden, waarbij Wifi en Private LTE & 5G perfect naast elkaar kunnen draaien.

Terug naar berichtenoverzicht
© Copyrights by ICTimmers 2019-2024
Web hosting and design by ICTimmers
calendar-full