Contact

Phishing

1 maart 2024

De digitale wereld beweegt altijd naar voren, maar helaas bewegen cybercriminelen ook deze kant op. Een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit is Phishing. Je leest hieronder hoe Phishing nou werkt en hoe je jezelf kan beschermen!

Hoe werkt Phishing
Phishing is een van de manieren om bank- en persoonlijke gegevens te achterhalen. Hierbij doen criminelen zich voor als een betrouwbare bron, zoals bijvoorbeeld een bank of overheidsinstanties. Deze pogingen om jouw gegevens afhandig te krijgen gebeuren vaak in de vorm van emails, telefoongesprekken, tekstberichten en websites. Ze vragen dan of je jouw gegevens wilt delen of op een link naar een frauduleuze website kan klikken.

Phishing herkennen
Maar waar moet je op letten om Phishing te herkennen? Dit zijn de meest voorkomende aanwijzingen:

  1. Tijdsdruk: Vaak wordt er van je gevraagd direct of spoedig actie te ondernemen. Controleer het bericht of vraag iemand anders om het bericht te controleren.
  2. Spel- en grammaticale fouten: Het stuk tekst is niet correct Nederlands geformuleerd, of bevat opvallende spelfouten. Betrouwbare bronnen controleren hun berichten goed op zulke taalfouten.
  3. Algemene aanhef: Wanneer in de aanhef "Geachte klant" of iets gelijkwaardigs gebruikt wordt, kan dit een signaal zijn dat precies hetzelfde bericht naar vele anderen is gestuurd. Houd hier rekening mee.
  4. Aanwezigheid link/URL: Mochten criminelen niet direct vragen om informatie, zal het hoogstwaarschijnlijk een link bevatten. Deze links lijken vaak betrouwbaar, maar er kunnen minimale verschillen inzitten.
  5. Onbekende afzender: Er kan sprake zijn van valse namen of verdachte emailadressen, of de afzender komt niet helemaal overeen met het bijbehorende bedrijf. Controleer dit altijd goed.
  6. Vragen om persoonlijke gegevens: Naast de vorm van een link is deze manier wat meer recht voor zijn raap. Er wordt gevraagd om jouw persoonlijke gegevens in de vorm van inloggegevens, bankgegevens of identiteitsgegevens te delen. Betrouwbare bronnen doen dit zelden via email.

Hoe ga je Phishing zelf tegen
Er zijn verschillende manieren om de kans dat je wordt gefraudeerd flink te verlagen:

  1. Educatie: Leer de gevaren van Phishing en deel deze met anderen. In een bedrijfsomgeving, geef voorlichting aan werknemers over de gevaren van Phishing en hoe dit te herkennen.
  2. Logisch nadenken: Overheden en banken zullen nooit zomaar een simpel mailtje versturen of een belletje geven. Wanneer je een prijs hebt gewonnen zonder ooit deelgenomen te hebben of je gegevens naar een bank moet sturen zonder ooit bij die bank te hebben gezeten, weet je ook hoelaat het is…
  3. Meld verdachte berichten: Bij een verdacht berichtje is het altijd verstandig om voor de zekerheid contact op te nemen met de legitieme instantie, better safe than sorry.
  4. Houd je software up-to-date: (Kleine) updates bevatten vaak beveiligingspatches die ervoor zorgen dat je net wat meer beschermd bent tegen de recentste gevaren.

Tot op de dag van vandaag is Phishing nog altijd sterk aanwezig. Blijf dus altijd alert en vertrouw niet zomaar alle mailtjes en belletjes. Breng elkaar op de hoogte over de gevaren en signalen van Phishing. Zo draag jij je steentje bij aan een beter beschermde digitale wereld!

Heb je twijfels, vragen of wil je meer weten over online criminaliteit, raadpleeg gerust ICTimmers voor een deskundig advies.

Terug naar berichtenoverzicht
© Copyrights by ICTimmers 2019-2024
Web hosting and design by ICTimmers
calendar-full