Contact

2-Factor-Authentication

8 maart 2024

Tweestapsverificatie (2FA) is een belangrijke methode om online accounts te beveiligen door een extra beveiligingslaag toe te voegen boven op het traditionele wachtwoord. Met 2FA moeten gebruikers naast hun wachtwoord nog een tweede vorm van authenticatie verstrekken om toegang te krijgen tot hun accounts. De meeste mensen denken, poeh nog een code maar dat denken kwaadwilligen ook dus slaan ze dit vaak over.

Maar hoe vaak is het wachtwoord niet één van je kinderen met een geboortedatum of de naam van de hond?

Mogelijkheden van 2FA:
De 2FA kan op verschillende manieren gebruikt worden, waaronder:

 • SMS-codes:
  Gebruikers ontvangen een eenmalige code via sms op hun geregistreerde mobiele telefoonnummer. Met deze code kan je dan weer inloggen op je account. Echter is dit niet de meest veilige optie, met gerichte hack aanvallen zijn deze codes te onderscheppen.

 • Authenticator-apps:
  Speciale authenticator-apps, zoals Google Authenticator, Authy of Microsoft Authenticator, genereren regelmatig unieke codes die synchroniseren met het account van de gebruiker. Deze codes verlopen meestal na een korte periode en worden gebruikt als aanvullende authenticatie. Dit is een betrouwbare en een vaak gebruikte manier van tweestapsverificatie, tenzij u de app onbeheerd achter laat.

 • Extra beveiliging met Biometrie:
  Mocht je nou toch met de Authenticator app werken, denk dan eens aan biometrische beveiliging van de app. Moderne apparaten zoals smartphones en laptops kunnen biometrische gegevens gebruiken, zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning, als tweede vorm van authenticatie. Een voordeel hiervan is dat alleen jij de authenticatie kan gebruiken want alleen jij heb toegang tot je vingerafdruk of oog.

 • Hardwaretokens:
  Er zijn op de markt ook hardware tokens beschikbaar, zoals de Yubikey en de F5 tokens. Deze tokens genereren ook een unieke code die moet worden ingevoerd om toegang te krijgen tot het account. Het voordeel van een hardware token ten opzicht van een authenticator-app is dat de gebruiker geen smartphone nodig heeft om toegang tot het account te krijgen. Tevens wordt er om een pincode, vingerafdruk of andere extra authenticatie laag gevraagd. Dit is de meest veilige manier van 2FA.

Het doel van tweestapsverificatie is om de beveiliging van online-accounts te versterken door het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen, zelfs als ze het wachtwoord hebben bemachtigd. Hoewel 2FA de veiligheid verhoogt, is het niet onfeilbaar.

Het is essentieel voor gebruikers om bewust te zijn van mogelijke beveiligingsrisico's en om goede beveiligingspraktijken te volgen, zoals het vermijden van verdachte links, het gebruik van sterke wachtwoorden en het regelmatig controleren van accountactiviteiten.

Tweestapsverificatie is een krachtig hulpmiddel, maar het vereist ook waakzaamheid van gebruikers om effectief te zijn in het beschermen van online accounts tegen ongeautoriseerde toegang.

Terug naar berichtenoverzicht
© Copyrights by ICTimmers 2019-2024
Web hosting and design by ICTimmers
calendar-full