Contact
Wifi of PLTE-5G

Wanneer nou WiFi of Private LTE/5G?

29 mei 2024

Dit is de vraag die bijna altijd gesteld wordt door klanten. Fabrikanten en resellers zien dan ook Private LTE/5G vaak als een bedreiging voor WiFi, maar dit is absoluut niet het geval.

Wij adviseren in bijna alle gevallen beide netwerken naast elkaar te draaien, zodat men voor o.a. de gasten een klantvriendelijke oplossing biedt op basis van WiFi en alle missie kritische of business kritische zaken laat draaien over het Private LTE/5G systeem, dit omdat het netwerk beter beveiligd is en minder gevoelig is voor interferentie. 

Wat is missie kritisch of business kritisch?

Een missie kritische oplossing heeft vooral te maken met het veiligheidsaspect.
Denk aan een persoonsalarm, camera’s, clientalarm (VOS/MOS), Men down systeem, brandmeldingen en telefonie.

Een business kritische oplossing heeft vaak een economisch aspect, waarbij een bedrijfsproces kan vastlopen en dit vaak tot hoge kosten leidt. Denk aan bestuurbare robots, IOT, scanstraten en kassa’s (POS).

Hoe zit dit met de kosten? 

Vandaag de dag zijn er verschillende Core netwerken (EPC’s) verkrijgbaar en ook diverse hardware (Radio’s) die het mogelijk maken om voor iedere instelling of bedrijf een passende oplossing te bieden.

De vraag moet dan ook zijn “Wat zijn de wensen?”

  • Security staat hoog in het vaandel 
  • Product moet westers zijn
  • Kosten moeten laag zijn
  • Redundancy is belangrijk

Aan de hand van deze aspecten kan er een planning gemaakt worden welke materialen er nodig zijn. 

Voorbeeld case

In dit voorbeeld hebben wij het over een gebouw dat bestaat uit 5 etages met een totale oppervlakte van 15,000 m². 

De kosten voor het WiFi-netwerk zijn berekend op: €190.000,00 (excl. Btw) om het pand volledig dekkend te krijgen. Hierbij worden er Access-points aangeboden en een controller voor het beheren van dit netwerk.

De kosten voor een PLTE-netwerk zijn berekend op €87.000,00 (excl. Btw) om het pand volledig dekkend te krijgen. Hierbij zijn de Core, Radio’s en controller berekend.

Hierin zijn de kosten verschillend en is het natuurlijk aan de klant om te kiezen wat zijn voorkeuren en behoeftes zijn. 

Ook in dit geval zullen wij ook WiFi aanraden, al is het alleen maar voor in de algemene ruimtes. Wij denken namelijk dat de technologieën elkaar moet helpen en waarbij BYD ook een rol speelt voor de medewerkers.

Neem voor vragen of advies gerust contact met ons op via onze website of bel ons op 085-7731190.

Terug naar berichtenoverzicht
© Copyrights by ICTimmers 2019-2024
Web hosting and design by ICTimmers